Приветствие на Ректора по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Скъпи преподаватели и студенти,

На 24 май ние, българите, отдаваме своята почит към делото на Светите братя Кирил и Методий. Горд съм от факта, че академичната общност на Медицински университет - Плевен всяка година тържествено отбелязва най-светлия български празник  - 24 май - с връчването на приза „Най-изявен студент“ за високи резултати в учебната и научната работа, както и на приза „Аз владея български език“ за успешно усвояване на езика от чуждестранен студент. 

Sn1 Sn3 Sn24May

Нека на този ден се почувстваме горди, че българският език заема своето заслужено място сред официалните езици на Европейския съюз, а кирилицата е една от трите официални азбуки. Може би, в сравнение с предходните поколения, днешните млади хора по-рядко гледат на книгата като на привлекателно четиво, но аз знам, че те я търсят като незаменим източник на ценна информация и начин да се образоват. Днес, ние, техните преподаватели, имаме отговорна мисия - да работим за възраждане на любовта към книгите у нашите ученици, студенти и деца. Защото няма как да искаме активно гражданско общество, ако членовете на това общество не четат, не мислят, не знаят! 

Днес, като че ли сме забравили една проста истина – бъдеще имат само онези нации, които инвестират в образованието. Само образованият човек е свободен човек. Няма по-висша ценност от ЗНАНИЕТО. Съвременното училище трябва да ни образова, но и да ни учи на уважение към род и родина. Запомнете, че ходенето на училище е не само привилегия, то е задължение – дълг към обществото и идните поколения!

Честит 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Проф. д-р Добромир ДИМИТРОВ, д.м.

РЕКТОР на МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛЕВЕН