Приветствие на Ректора по повод началото на новата академична 2023/2024 година

Уважаеми колеги-преподаватели,

Скъпи първокурсници и студенти,

С огромна радост и вълнение Ви приветствам с „Добре дошли“ на откриването на 49-та академична година на Медицински университет – Плевен. Днес вие, мили първокурсници, прекрачвате прага на нашата Алма матер, изпълнени с много и различни чувства – на вълнение и гордост от постигнатите резултати, може би на малко страх и тревожност пред новите предизвикателства, но с нови очаквания и надежди. Бъдете сигурни, че Вашите емоции, са същите като тези, завладели сърцата на младежите от първия випуск през далечната 1974 г., когато е основан нашия Университет в град Плевен. През следващата година всички ние заедно ще отпразвунаме 50-годишния юбилей на нашата Алма Матер – с поредица от празнични събития и научни форуми ще отбележим 50 години традиции и иновации в медицинското образование в нашия град. За своята половинвековна история на развитие и утвърждаване, днес нашият университет се откроява на картата на висшето образование в Европа като съвременен образователен и научноизследователски център с приоритети в телемедицината, роботизираната хирургия, персонализираната медицина и биопринтирането.

1 Otkrivane 2023 2 Otkrivane 2023 4 Otkrivane 2023 6 Otkrivane 2023 7 Otkrivane 2023 8 Otkrivane 2023 9 Otkrivane 2023 10 Otkrivane 2023 11 Otkrivane 2023

Скъпи студенти, вие сте от поколението Z, което е изцяло дигитално и възприема технологиите като естествена част от целия си живот. Това автоматично означава, че Вашето образование трябва да бъде дигитално и високотехнологично. За целта, нашият Университет постоянно обогатява дигиталното си портфолио от високотехнологични образователни инструменти. Част от него е образователната платформа Lecturio с над 400 интерактивни 3D модела на анатомия, 6500 видео лекции, 20 000 въпроса за проверка на знанията и 4000 въпроса за клинични случаи, създадени от световноизвестни преподаватели от водещи университети като Харвард, Йейл, Джон Хопкинс; разполагаме с 3D медицинска маса за виртуални дисекции; студио за виртуална реалност с 360-градусово наблюдение над операционната зала; 3D студио за демонстрации на Хирургия на живо; студио за обучение с холограмни изображения; студио за добавена реалност и лаборатории по телепатология, 3D принтиране и биопринтиране.

За Вашето поколение казваме, че ще успее да промени света, защото Вие  не можете да бъдете манипулирани, не сте ксенофоби и най-вече, защото вие сте първите, които създават сами собствения си свят, ценности и култура. Ще се радвам да включите в ценностната си ситема и мотото на нашата академична общност, което е NON SIBI SED OMNIBUS - Не за себе си, а за всички!

Скъпи първокурсници и студенти, аз вярвам, че бъдещето на науката, на медицината, на общественото здраве, на фармацията и здравните грижи зависи от Вас. От Вас се очаква с натрупаните знания и умения да трансформирате здравната система така, че българският пациент да получава качествени здравни грижи и услуги.

Известният английски физик-теоретик проф. Стивън Хокинг беше казал: "Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни".

Желая ви здраве и вълнуващи мигове от студентския живот!

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!

Проф. д-р Добромир ДИМИТРОВ, д.м.

РЕКТОР

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛЕВЕН