Информация за град Плевен

Град Плевен е разположен в централната част на Дунавската равнина. Има население от 137 768 души. Намира се на 174 км. североизточно от София. Градът е регионален център. Неговото централно разположение в Северна България определя значението му като крупен административен, икономически, политически, културен и транспортен център.
Град Плевен предлага прекрасни условия за активен отдих и туризъм, тък се намира парк "Кайлъка" разположен в в живописен каньон с богата естествена и екзотична растителност и ценни исторически забележителности.
И до днес Плевен е запазил културно-историческото си наследство. Особено интересни са регионалният исторически музей, Плевенската панорама, която представя пет - месечните битки по време на Руско- Турската освободителна война през 1877 – 1878 г. и много други.

 

Сега градът е на 7 място по големина в Република България.

Има много причини да изберете Плевен за град на своето обучение. Имате много основания да изберете да живеете и работите тук. Плевен е един съвременен град, образователен, културен и разбира се, медицински център на централна северна- и северозападна България, разположен в сърцето на Дунавската равнина, само на два часа път от столицата София. Това е чудесно място да живеете и да учите. Плевен предлага отлични културни, развлекателни и спортни програми. В Плевен през нощта не може да скучаете. Има много места, които можете да посетите. В заведенията и дискотеките всеки може да намери нещо по своя вкус. Забавленията са изключително разнообразни - музика, драма, опера и танци, художествени галерии и кина - всички те могат да запълнят вашите вечери.

 

Плевен има отлични шосейни и железопътни връзки. Разположен е на важен кръстопът. Тук се пресичат шосейните линии до София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново и Ловеч. Плевен е възлова железопътна гара по ж.п. линията София-Варна, а също и на международните железопътни линии от София за Берлин, Букурещ, Москва и Санкт Петербург.

 

Климатът в Плевен е континентален, с четири годишни времена - пролет, лято, есен и зима. Температурата през различните сезони варира от -15 o С до +35 o С.

 

Населението на Плевен е около 150 хиляди. Преобладаващото мнозинство са българи, има също турци, гърци, арменци и евреи. В България всеки сам избира своята религия. Преобладава християнската общност. Има също и мюсюлмани, католици и протестанти. Религиозни проблеми не съществуват. Официалният език е български. От чуждите езици се говори предимно английски, немски, френски и руски.

 


Плевен е родно място на такива световно известни български оперни певци като Катя Попова, Асен Селимски и Гена Димитрова, на художниците Илия Бешков и Светлин Русев. В Плевен се провеждат и международен фестивал за млади оперни певци, фестивал на куклените театри и много национални и местни фестивали, състезания и празници.