Водещи учени на МУ-Плевен представиха научни резултати на 28-мия Годишен Конгрес на Европейската асоциация на болничните фармацевти

 

Представяне заглавие

В периода 20-22 март 2024 г. в Бордо, Франция се проведе 28-мия Годишен Конгрес на Европейската асоциация на болничните фармацевти (European association of hospital pharmacists- EAHP). В конгреса взеха участие доц. Христина Лебанова, декан на факултет „Фармация“ при МУ-Плевен и гл.ас. Светослав Стоев, които представиха данни от проведени проучвания във връзка с изпълнение на дейността по стратегическата научноизследователска и иновационна програма за развитие „Медицина за здраве“ (Med for Health) на МУ-Плевен в изпълнение на договор BG-RRP-2.004-0003-C01 по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“ по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Доц. Лебанова, водещ учен на научна група „Дигитални инструменти за осигуряване на рационална лекарствена употреба при уязвими пациенти“ и гл.ас. Стоев, изследовател в същата научна група, имаха възможност да споделят пред около 2800 участници от Европа и САЩ разработки на тема „Лекарствено-свързани проблеми, асоциирани с лечението на Синдрома на поликистозни яйчници“ и „Човешко е да се греши - представяне на случаи на лекарствени грешки от реалната клинична практика“.

Годишният конгрес на Европейската асоциация на болничните фармацевти е най-значимото научно събитие в областта на болничната фармация, с фокус върху научно-практическите аспекти на клиничните фармацевтични услуги и компетенциите на фармацевтите, ангажирани в лечението на хоспитализирани пациенти. Демонстрираните от представителите на МУ-Плевен научни проучвания в областта на подобряването на рационалната лекарствена употреба бяха в пълен унисон с актуалните теми, дискутирани на форума.

Доц. Лебанова и гл.ас. Стоев взеха участие в дискусионни панели и работни групи в областта на практиките за редистрибуция и повторно отпускане на лекарства като подход за рационализиране на лекарствената употреба и осигуряване на терапия при специфични групи пациенти, както и в областта на анализа на големи бази данни, генерирани в реалната клинична практика. С оглед на участието на доц Лебанова и гл.ас. Стоев в преподаването на студенти от МУ-Плевен, допълнителна полза бе генерирана от участието им в семинар в областта на техники за дистанционно обучение в областта на болничната фармация и медицината в рамките на конгреса.

Участието в научния форум не само даде възможност за обмяна на идеи с практикуващи колеги от 64 държави, но и предостави възможност за обсъждане на научно сътрудничество чрез потенциално участие на МУ-Плевен в международен проект, свързан с проучване на практиките за оптимизиране на лекарствената употреба и редуциране на лекарствения отпадък чрез практики на редистрибуция на лекарствени продукти, осъществен под егидата на Radboud University Medical Center, Nijmegen, Холандия.

Доц. Христина Лебанова, декан на факултет „Фармация“, коментира участието на МУ-Плевен във форума: “Подобна възможност за колаборация с учени и болнични фармацевти от цяла Европа е предпоставка за популяризиране на научните постижения на МУ-Плевен, реализирани в изпълнение на програмата „Медицина за здраве“. Натрупания опит и познания по време на конгреса представляват стимул за внедряване на иновации в областта на фармацията в България и оптимизиране на фармацевтичното образование на студентите от МУ-Плевен. Чрез възможността да споделим идеи и да си сътрудничим с лидерите в бранша, ние не само реализираме първоначално заложените цели на научния проект, но и допринасяме за позиционирането на МУ-Плевен сред ключовите организации, които формират бъдещето на здравеопазването в Европа.

 

NPVU 22 03 2024

NPVU2 22 03 2024

NPVU 3 22 03 2024

NPVU 4 22 03 2024