Учени от Факултета по фармация представиха научни разработки на Конгреса на международното дружество по хетероциклена химия в Португалия

 

Представяне заглавие

 

От 21 до 26 юли 2024 г. преподаватели на Факултет „Фармация“ посетиха Университета в гр. Авейро в Португалия. Младите учени – Александър Пъшев и Теодора Александрова от катедра „Химия и биохимия“ на МУ-Плевен взеха участие в 29-то издание на Конгреса на международното дружество по хетероциклена химия. Конгресът на Международното дружество по хетероциклена химия е един от най-престижните световни форуми в областта на новите методи за получаване на хетероциклени съединения и тяхното приложение в областта на медицинската химия, химията на материалите и устойчивите технологии.

В рамките на конгреса, представителите на МУ-Плевен участваха с два постерни доклада върху получаването на нови хетероциклени съединения и техния потенциал за използване в терапията за диабет тип 2. Участието е финансирано от Европейския съюз - NextGenerationEU, чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, проект № BG-RRP-2.004-0003. Представените резултати са получени по проект “Молекулен дизайн, синтез и in vitro изследвания на пиридо[2,1-a] изохинолинови производни”.

 

Portugal 1

Portugal 2

Portugal 3