Специалистът по неонатология д-р Преслава Гацева представи доклад на Конгреса на Съюза на европейските неонатални и перинатални дружества в Любляна

 

Представяне заглавие

 

Специалистът по неонатология д-р Преслава Гацева, докторант към Катедра „Детски болести“ и асистент към Катедра „Акушерство и гинекология", взе участие в Конгрес на Съюза на европейските неонатални и перинатални дружества. Форумът Best practice in Neonatology 1st Joint UENPS and EFCNI congress се проведе от 3 до 5 юли 2024 г в гр. Любляна, Словения. Лектори бяха водещи европейски специалисти в областта като проф. Корадо Морети (Италия) и проф. Ола Саугстад (Норвегия). Основните дискутирани теми бяха: респирторна поддръжка при деца с много ниско и екстремно ниско тегло при раждане, „за“ и „против“ лечение на персистиращ артериален канал, физиологично кламиране на пъпна връв на недоносени, церебеларни кръвоизливи и др. Особено интересни и с практическа стойност бяха уъркшопите по белодробна ехография и ехокардиография в неонатологичното интензивно отделение, неврологична оценка чрез амплитудно-интегрирано ЕЕГ и терапевтична хипотермия.

В сесия „Инфекции“ д-р Преслава Гацева взе участие чрез устна презентация на тема „Рискови фактори и разработване на предиктивен модел за късен неонатален сепсис“. Специалистът по неонатология обмени опит и идеи от проведените проучвания с други изследователи в областта на вътреболничните инфекции при новородените. Участието е финансирано от Европейския съюз - NextGenerationEU, чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, проект № BG-RRP-2.004-0003.

 

Slovenia 1

Slovenia 2