В Годината на Юбилея преподавател и учен на Медицински университет – Плевен завоюва престижната награда "Питагор" на Министерството на образованието и науката

 

Представяне заглавие

 

Доц. д-р Ангел Йорданов заслужи приза за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината. Доц. Йорданов развива оригинална програма за транслиращи проучвания в областта на онкогинекологията със специален фокус върху карцинома на маточната шийка, който е значим медицински проблем в световен мащаб.

Той е ръководител на екипа, въвеждащ електронната брахитерапия при гинекологични неоплазии, с което се обогатява мултимодалното им лечение с вероятност за подобрение на дългосрочните клинични резултати. Научната група „Електронна брахитерапия“ под негово ръководство е час от Стратегическата научноизследователска и иновационна програма за развитие „Медицина за здраве“ от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, проект № BG-RRP-2.004-0003.

Постиженията на учения се доказват от големия брой публикации за последните 5 години – над 100 в международни списания, които са събрали няколко стотин цитирания въпреки краткия период. 

Наградите на Министерството на образованието и науката бяха присъдени от жури от авторитетни учени, които разгледаха постъпилите документи за номинираните, както и данните за наукометричните показатели, отразени в международните бази данни Web of Science и InCites (Кларивейт Аналитикс), а също и цялостната оценка на научния принос на кандидатите. В зависимост от категорията номинираните предоставят обща справка за научните си резултати с акцент върху последните 5 години за категория за утвърден учен и последните 3 години за категория за млад учен. За голяма награда „Питагор“ за цялостен научен принос справката за научните постижения е с акцент върху резултатите през последните 10 години.

Официалната церемония на най-високите отличия на МОН за наука бе открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Тя се провежда за 16-а поредна година, а в тазгодишния конкурс кандидатстваха 45 учени.