Ректорът на Медицински университет - Плевен проф. Димитров бе на работно посещение в Япония

В периода 20 – 27 юни 2023 г. проф. д-р Добромир Димитров бе на работно посещение в Япония по покана на проф. д-р Кеничиро Хасуми, председател на Медицинска корпорация „Шукокай“, основател на Международна изследователска фондация Хасуми – България и Доктор Хонорис Кауза на Медицински университет – Плевен. Ректорът е посетил Клиниката на проф. Кеничиро Хасуми в Токио, за да се запознае с методите на лечение и терапия с автоложната терапевтична противоракова ваксина (HITV). Участие в срещата между представителите на МУ-Плевен с ръководството на Медицинска корпорация „Шукокай“ е взела и Н. Пр. Посланик Мариета Арабаджиева.

Ph1Ph2Ph3Ph4

През м. октомври 2023 г. по време на XX Международна студентска конференция проф. Добромир Димитров и проф. Кеничиро Хасуми ще подпишат партньорско споразумение за срок от 5 години за съвместни изследвания в МУ-Плевен в лечението с автоложната терапевтична противоракова ваксина (HITV). България ще е единствената страна от Източна Европа, в която ще се прилага противораковата ваксина на Фондация Хасуми, а в Западна Европа това е Германия.

 В Токио представителите на МУ-Плевен са взели участие в Изложение на висшето образование в Европа, както и са провели срещи с японски кандидат-студенти и техните родители. Университетът в Плевен е пионер във въвеждането на англоезично обучение по Медицина за чуждестранни студенти от над 45 държави по света. Чуждестранните студенти от Япония, обучаващи се в Плевен, се увеличават през годините, а дипломираните вече са намерили успешна професионална реализация в Страната на изгряващото слънце.

 От 2012 г. МУ-Плевен поддържа дълготрайни партньорски отношения с Фондация Хасуми – България. Всяка година проф. Хасуми и водещи учени  от Фондацията участват в традиционната Международна студентска конференция в Плевен с пленарни лекции, за да запознаят академичната общност с последните достижения в областта на имунологията и онкологията.

 Проф. д-р Кеничиро Хасуми е основател на Международна изследователска фондация Хасуми – България (МИФХ-България) през 2006 г., както е и председател на МИФ - Хасуми в САЩ. През 2014 г. Медицински университет – Плевен присъжда почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на проф. д-р Хасуми за изключителните му научни постижения и значим принос в областта на имунологията, имунологичната терапия на рака и разработването на терапевтични противоракови ваксини.