Приветствие на Ректора на МУ-Плевен по повод 7 април – Световен ден на здравето

Скъпи колегипреподаватели и студенти,

Тази година за академичната общност на Медицински университет – Плевен Световният ден на здравето 7 април е троен празник. На първо място, на 7 април обществото отдава заслужено признание и благодарност на всички здравните специалисти.  Вторият празничен повод е тържественото дипломиране на новия випуск изградени здравни професионалисти на Факултет „Обществено здраве“ по традиция в навечерието на професионалния празник на здравните работници.

MUP SvetovenDen zdraveto 1920x800

И третият празник е Годината на Юбилея - през 2024 година ние честваме 50 години медицинско образование и наука в град Плевен. През далечната 1974 г. основателите и пионерите посяха зърното на медицинското образование и наука в град Плевен. След десетилетия на динамично развитие и нововъведения за плевенското медицинско училище, идва нов исторически етап – преобразуването на Висшият медицински институт в Медицински университет през 2004 г. Това става възможно именно след сформирането на втори факултет в структурата  - Факултет „Обществено здраве“. Ето защо, в Годината на Юбилея академичната общност чества втора важна годишнина – 20 години от разкриването на Факултета по Обществено здраве. Юбилеят е повод за равносметка на изминатия път на развитие и утвърждаване, на постигнатите успехи и победи, на трудностите и предизвикателствата, които са ни направили по-силни и мъдри. Трябва да помним, че нашите успехи са резултат от дългогодишния труд на поколения видни ръководители, преподаватели и лечители. В този дух ще цитирам Исак Нютон, който е казал: "Ако съм стигнал далеч в живота си, то е, защото стъпвах върху раменете на гиганти."

На всички представители на академичната общност на Медицински университет – Плевен пожелавам сили и всеотдайност в изграждането на качествени медицински и здравни кадри, защото благородно е да си лечител, но още по-благородно е да си учител на лечител!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Проф. д-р Добромир ДИМИТРОВ, д.м.

РЕКТОР

Медицински университет - Плевен