С празничен концерт и дрон шоу МУ-Плевен откри тържествено Юбилейната академична година на 9 септември 2024 г.

Тържественото откриване на 50-та юбилейна академична 2024/2025 година на Медицински университет – Плевен за новоприетите студенти-първокурсници се състоя на Летния театър в облагородения двор на Ректората. Висшето училище посрещна над 500 студенти-първокурсници, приети за обучение в 14-те специалности на факултетите и Медицинския колеж. Тържественото откриване на новата учебна година се проведе със специално събитие в две части. Първата част бе посветена на посрещане на първокурсниците и завърши с поставяне на капсула на времето с послание към бъдещите поколения, която ще се отвори на 100-годишнината на плевенската Алма Матер. Втората част бе подготвена за цялата академична и студентска общност, служители, гости и граждани на Плевен. Тя включи празничен концерт на Плевенска филхармония ABBA Symphonie със солисти Люси Дяковска и Милица Гладнишка, като завърши със зрелищно дрон шоу.

09.09.2409.09.24_2avulkov3chelebievadvorgostihristianaknijkiknijki3knijki4knijki5knijki6knijki7knijki8knijki9knijki10knijki11malkodanskimbadevaopeshkovrukovodstvorukovodstvo1stefanovski

Специален гост на събитието бе д-р Огнян Пешков, възпитаник и връстник на Университета, днес утвърден общопрактикуващ лекар и обучител по Обща медицина. С вълнуващи думи той разказа на аудиторията как вижда облика на своята Алма Матер днес и как оценява успехите на Висшето училище, съпоставяйки ги със своя 50-годишен житейски път. Той пожела на студентите успешно да балансират професионалното израстване с личния живот, защото семейството е най-важният фактор.

Официални гости на тържеството бяха партньори на висшето училище и представители на институциите в страната и град Плевен. От тях приветствия като възпитаници на плевенската Алма Матер отправиха доц. д-р Петко Стефановски, зам.-министър на здравеопазването; доц. д-р Иван Малкодански, председател на Общински съвет Плевен и доц. д-р Александър Вълков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен.

От името на първокурсниците поздрав поднесе една от студентките, приета в специалност „Медицина“ с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2024. Тя е Христиана Бакърджиева, възпитаник на Училище „Иван Вазов“ в град Плевен. Председателят на Студентски съвет Мария Челебиева и зам.-председателят Ангел Димитров приветстваха новите си колеги с Добре дошли в студентската общност. Новоприетите студенти тържествено положиха Академична клетва за спазване на етичните норми и академичните традиции във Висшето училище.

Ректорът проф. д-р Добромир Димитров връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал по специалности. Той се обърна към първокурсници, гости, студенти, преподаватели и служители с думите: „На днешния ден тържествено отбелязваме началото на 50-та академична година в Медицински университет – Плевен – като празник на Вашето ново пътуване по пътя на познанието, науката и иновациите! Да бъдеш част от академичната общност на нашата Алма Матер е огромна привилегия и чест. Ние вярваме в критичното и аналитично мислене, в медицината, базирана на доказателства, в научните изследвания и факти. В дни на предизвикателства, кризи и изпитания, ние сме хората, които се борим за победата на знанието и науката над дезинформацията и невежеството. Ще споделя с Вас красивото мото на нашата академична общност, което всички ние следваме: NON SIBI SED OMNIBUS - Не за себе си, а за всички! Успешен старт по пътя на познанието и науката!“