Информация за катедрата

 

E-mail за връзка с катедрата: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Катедрата  по “Пропедевтика на Хирургическите Болести “ е създадена през 1987 г., след решение на AC на Медицински Университет - Плевен за разделяне на катедрата по хирургия. От тогава до 2010 година неин ръководител е проф. д-р Любомир Стефанов Ковачев, д.м.                                         

От 2011 г. ВРИД ръководител на катедрата е проф д-р Григор Ангелов Горчев, д.м.н.

От 2015 г. ръководител на катедра „Пропедевтика на Хирургическите Болести“ е доц. д-р Сергей Димитров Илиев, д.м.

Академичният състав на Катедрата в момента включва 1 професор, 1 доцент и 6 асистенти.

Академичен състав:

  • доц. д-р Сергей Димитров  Илиев, д.м – Ръководител КПХБ, Научен ръководител на  редовния докторант д-р Паулина Трифонова Владова и на докторант на самостоятелна подготовка д-р Иво Петров Живков. Ръководител специализация на д-р Иванче Трайче Ристовски (2009–2014) и д-р Паулина Трифонова Владова (201 –2019)
  • проф. д-р Димитър Живков Стойков, д.м.н 
  • д-р Ивайло Монов Пресолски – асистент, Ръководител специализация на д-р Кирил Любенов Недялков.
  • д-р Венцислав Цветанов  Грозев – асистент (в неплатен отпуск, председател на БЛС)
  • д-р Павлин Милков Мирочник – асистент, Ръководител специализация на д-р Евгений Петрович Карастоянов
  • д-р Пламен Димитров Видолов – асистент
  • д-р Иванче  Трайче Ристовски – асистент
  • д-р Кирил Любенов Недялков – асистент 

АЕО

В Катедрата се провежда обучение на студенти в IV-ти и V-ти семестър, със стажант – лекари  държавен стаж по хирургия, както и обучение на чуждестранни студенти по обменните програми на АСМБ. Дава се възможност на студентите да усвоят фундаменталните основи на хирургичните дисциплини, диагностиката, клиничния анализ на медицинската информация и принципите на лечение на хирургично болните. Студентите от III-ти курс придобиват необходимия и достатъчен минимум от практически умения в реална  обстановка, при леглото на болния. Стажант лекарите участват пълноценно в диагностично-лечебната и оперативна дейност. В катедрата се извършва паралелно и англоезично обучение. Провежда се и проблемно базирано обучение.

Научноизследователската дейност на Катедрата е с акценти върху диагностика и лечение на болни със заболявания на дебелото и правото черво, тумори на гастроинтестиналния тракт, пациенти с перитонит и илеус, заболявания на перинеума и ануса, анална инконтиненция, хемороиди, фисури и фистули, трудно зарастващи рани и други.

Част от натрупанияопит е публикуван в Zentralbalatt fur Chirurgie, International Surgery, Surgical and Radiologic Anatomy, British Journal of Surgery, The Lancet и в European Journal of Surgery, International Journal of Medicine and Surgery.

 

КОНТАКТИ:

5800 Плевен, бул. "Георги Кочев" 8а, тел.: 064/ 886 158; 886 528; 886 159