Информация за катедрата

E-mail за връзка с катедрата: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Катедра " Пропедевтика на вътрешните болести" е основана през 1975 г. От 1992 г. до 2017г. неин ръководител е доц. д-р Иван Цинликов, д.м. От 2017г. до 2021г ръководител на катедрата е Проф. д-р Мария Любомирова Цекова, д.м.н. От 2021г. ръководител на катедрата е Доц. д-р Павлина Николова - Глоговска, д.м.

Научно-преподавателският състав включва: един професор, един доцент и осем аситенти. Всичките са специалисти, с дългогодишен опит в областта на вътрешните болести, с една или две профилни специалности: кардиология, ендокринология, гастроентерология, пулмология, нефрология. B катедрата са защитени два дисертационни труда за научната степен "Доктор" и е осъществена една хабилитация. Сътрудниците на катедрата обучават студенти, стажанти и лекари, специализиращи Ендокринология, Кардиология, Вътрешни болести и Обща медицина. Провеждат се и кратки курсове за следдипломна специализация - от 15 дни до 3 месеца. През 1997 г., със заповед на Министерството на здравето, в катедрата е разкрит и базиран един от четирите университетски диабетни центрове.

B катедрата има модерен ехографски център, в който се осъществяват ехокардиография (двуразмерна, доплер и цветна), ехография на коремни органи и щитовидна жлеза. Провеждат се работни ЕКГ проби за преценка на коронарния резерв и физическия капацитет, както и 24-часова Холтер електрокардиография. Осъществяват се и ендоскопски изследвания на гастроинтестинален тракт. Всичко това позволява на обучаваните да се запознаят със съвременните лечебно-диагностични методи и да придобият практически умения за работа с най-модерната медицинска апаратура.